Javaslat a cégrendszer arányosítására (A 200-as limit problémái és megoldása)

Status
Ez a téma nem fogad további válaszokat.

dvnzillv

Zöldfülű
Február 3, 2026
97
110
Karakter
Clevon Carter
Sziasztok!

Első körben szeretném leszögezni: elnézést kérek, ha a korábbi megnyilvánulásom bárki számára sértő volt. Bár én személy szerint nem gondolom, hogy az lett volna, megértem, ha az adott szituációban indulatosabbnak hatott a kelleténél. Volt időm lenyugodni és átgondolni a helyzetet, ezért most kulturáltan, az indulatokat félretéve, konstruktív vitára nyitottan szeretném leírni a gondolataimat a cégrendszerrel kapcsolatban. Próbálok teljesen objektív maradni és a tényekre szorítkozni, mert a kialakult helyzet jelenleg rendkívül méltatlan azokkal szemben, akik időt, energiát, dollárt, PP-t, és adott esetben valós pénzt fektettek ebbe a rendszerbe.

Visszatekintve: február közepén indult a csomagszállító rendszer. Tudjuk jól, hogy ez nem volt teljesen átgondolva, sok vita övezte. Az április eleji rework viszont kifejezetten jól sikerült. Végre egy értékelhető, a cégrendszert mélységében kihasználó munka lett belőle. Voltak benne hibák, de folyamatosan javítva lettek, és a rendelkezésre álló csomagok mennyisége lehetővé tette, hogy a játékosok nagyban gondolkodjanak és komoly cégeket építsenek fel. Itt kiemelném: abban az egy hónapban sehol, semmilyen formában nem volt kommunikálva a játékosok felé, hogy a nagy csomagszám egy bug miatt lenne ott. Én jóhiszeműen, az akkori (egy hónapig stabilan működő) rendszer lehetőségeivel élve elkezdtem építeni egy nagy céget. Ennek brutális ára van: Az alap 3 jármű slot mellé 48 további slotot vásároltam. Ennek az ára 500 PP / slot. Összesen tehát 24.000 PP-t fektettem bele, ami valós pénzben több mint 25.000 Ft, a szerveren pedig alsóhangon 24.000.000$-os tétel. És ebben még nincsenek benne maguk az autók, a depó bővítésekre elköltött súlyos dollárok és további PP-k és az egyéb súlyos kiadások. Mindent a szerver által biztosított keretek között csináltam. Ezt a lehetőséget nem sajátítottam ki, mindenkinek adott volt, hogy a saját kereteihez mérten fejlesszen.

Most viszont bekerült egy módosítás, ami először "bugfixként" lett kommunikálva, majd utólag kiderült, hogy valójában egy mesterséges limitálásról van szó (idézem: „Muszaj valamilyen limitet megszabni”). A rendszer cégmérettől függetlenül limitálja a gépben lévő csomagokat maximum 200 darabra. Nézzük a matekot: egy ember egyszerre maximum 40 csomagot tud felvenni. Ez azt jelenti, hogy a 200 csomagos plafon miatt egy cégben egyszerre maximum 5 ember tud dolgozni. Ezzel a lépéssel a nagy cégek konkrétan el lettek lehetetlenítve és meg lettek bénítva. Arról nem is beszélve, hogy a korábbi rendszerben lévő sok cím pont azért volt remek, mert reális logisztikát tett lehetővé: ha a játékos rászánta az időt a válogatásra, akkor egy adott környékre tudta felvenni a csomagokat, így nem kellett feleslegesen a térképet cikkcakkban bejárnia. Ez most teljesen elveszett. Ez a rendszer, ez az újítás egyenesen bünteti azokat, akik nagy, összetartó céget – és nem mellesleg közösségeket - építettek, és sokkal inkább azokat favorizálja, akik több, különálló kis céget hoztak létre. Alapvetően azért is érdekes ez a mesterséges beavatkozás és limitálás, mert jogosan merül fel a kérdés: mi szüksége lenne bárkinek 5 különálló cégre, ha korábban 1 céggel is tökéletesen és zökkenőmentesen lehetett sok embert foglalkoztatni? Ez egyértelműen abba az irányba mutat, hogy ez a felállás tudatosan a többcéges modellt részesíti előnyben. Így utólag a drága pénzen megvásárolt 48 járműslot a cégben, a 24.000 PP és a befektetett energiám konkrétan feleslegessé és értéktelenné vált. Olyan hátrányba kerültem, ami semmilyen szempontból nem korrekt, és őszintén szólva rendkívül visszás is.

Szeretnék egy kijelentésre is reflektálni, amit ma d.u. kaptunk, amikor ezt a problémát szóvá tettük: "De azt is nézd, hogy az a cég inkább a kivétel, nem a norma." Szerintem ez egy nagyon hibás érvelés. Én csupán éltem a szerver adta opciókkal. Nem a rendszert játszottam ki, hanem az energiát, a dollárt és a PP-t nem sajnálva fejlesztettem. A "kivételes" (azaz nagy és jól működő) cégeket és az aktív közösségépítést nem ellehetetleníteni kellene utólagos, egyoldalú limitekkel (OOC beavatkozással). Ha valakit zavart a cégem mérete vagy dominanciája, akkor azt IC, piaci alapon, jobb feltételeket és magasabb fizetést biztosítva kellett volna megoldania a sofőrökért folytatott versenyben, nem pedig egy mesterséges plafonnal tönkretenni egy felépített struktúrát. Szeretném hozzátenni, hogy ez a probléma messze nem csak engem érint. Tudom, hogy több másik játékos is komolyan vette a témát, mivel ez végre egy valóban élvezhető tevékenység lett a szerveren, de természetesen én most kizárólag a saját nevemben nyilatkozom, és nem szeretnék helyettük beszélni.

Összegzésként: Egy ilyen kaliberű módosításnál a játékosok jóhiszeműen befektetett idejét és vagyonát nem lehet egyszerűen lesöpörni az asztalról. Kérem, hogy vizsgáljátok felül ezt a rendszert, és arányosítsátok a csomagok számát a cég létszámához vagy a megvásárolt jármű slotok számához. Ha erre nincs lehetőség, és a nagy cégeknek tényleg nincs itt jövője, akkor várom a javaslatotokat arra vonatkozóan, hogyan kompenzáljátok a most funkcióját vesztett, a rendszer miatt feleslegessé vált 24.000 PP-s és dollár tízmilliós beruházást.

Ahogy írtam, nyitott vagyok a kulturált párbeszédre, és bízom benne, hogy sikerül egy mindenki számára fair megoldást találni.

Teljes mértékben együtt tudok érezni.
Valóban elég fura fejlesztést kaptunk.

• Kedvelés
Reactions: dvnzillv
Teljes mértékben együtt tudunk mi is érezni.
Ez a fejlesztés kicsit átgondolatlan volt!

• Kedvelés
Reactions: dvnzillv
Teljes mértékben egyetértek, most igy nem csak a cég tulajoktól "vették el a pénzüket" hanem a nekik dolgozó játékosoknak is a rendes pénztermelési módszert, a "bugfixes" idő előtt lehetett pénzt keresni most viszont már kevésbé, és nézve a jelenlegi piacot szerintem jóval nehezebb dolga lett egy csomagos embernek mint ezelőtt, és emiatt jött vissza sok játékos, de most igy esélyesen befog esni a játékos szám.

Teljes mértékben egyetértek, most igy nem csak a cég tulajoktól "vették el a pénzüket" hanem a nekik dolgozó játékosoknak is a rendes pénztermelési módszert, a "bugfixes" idő előtt lehetett pénzt keresni most viszont már kevésbé, és nézve a jelenlegi piacot szerintem jóval nehezebb dolga lett egy csomagos embernek mint ezelőtt, és emiatt jött vissza sok játékos, de most igy esélyesen befog esni a játékos szám.
Mehet újra a peca.

Nem a fejlesztés volt átgondolatlan, hanem most működne úgy ahogy kellene. Viszont jelenleg is folyik vezetőségen belül a dolgokról egy kis eszme csere, hogyan tudjuk nektek ezt úgy átalakítani, hogy megfelelő legyen.

• Kedvelés
Reactions: zotya
Nem a fejlesztés volt átgondolatlan, hanem most működne úgy ahogy kellene. Viszont jelenleg is folyik vezetőségen belül a dolgokról egy kis eszme csere, hogyan tudjuk nektek ezt úgy átalakítani, hogy megfelelő legyen.
Köszi a gyors választ.

Örülök neki, hogy a vezetőségen belül már elindult egy eszmecsere a megoldásról. Ez mindenképpen pozitív, és várom/várjuk a fejleményeket. Ugyanakkor szeretnék reflektálni arra, amit írtál, mert logikailag és a tényeket nézve is kérdéseket vet fel bennem.

Ha ez a jelenlegi, 200 csomagos plafon a "működik, ahogy kellene" állapot, akkor az alábbi tényekkel kell szembenéznünk:

Önmagában azzal nincs semmi gond, hogy a rendszer engedi a cégbővítést és az extra járműslotok vásárlását. A probléma az, hogy ha a korábbi, bőséges csomagszám nem a normál működés volt, hanem egy "hiba", akkor egy teljes hónapon keresztül hagytátok, hogy a játékosok egy téves gazdasági illúzióra alapozva fektessék be a vagyonukat. Ha a fejlesztés valóban átgondolt lett volna, és a 200 csomag volt az eredeti cél, akkor az elmúlt egy hónapban miért nem figyelmeztettétek hivatalosan a játékosokat? Ez a kommunikáció teljesen elmaradt. Így viszont engedtétek, hogy jóhiszeműen a céggel foglalkozók elköltsenek rengeteg PP-t és dollármilliókat olyan férőhelyekre, autókra, telephelyre, egyéb dolgokra, amik a most behozott, utólagos limit miatt hirtelen teljesen kihasználhatatlanná váltak.

Ha a mostani az "ideális" működés, felmerül a legfontosabb kérdés: mi értelme van egyáltalán lekorlátozni egy céget 200 csomagra? A valóságban is a hatalmas, folyamatosan terjeszkedő logisztikai vállalatok mozgatják a piacot, több tucat, vagy akár több száz járművel. Egy RP szerveren miért egy mesterséges, teljesen irreális plafonnal vágjuk el a cégek organikus növekedését? Főleg úgy, hogy ennek a limitnek semmi értelme nincs, hiszen kiskapuzással bárki gond nélkül meg tudja kerülni azzal, hogy létrehoz több külön céget. Ezzel gyakorlatilag azt mondjátok ki, hogy a szerveren a kiskapuzás (a fantomcégek halmozása a +200 csomagért) a támogatott működés. Mi az a hozzáadott érték, amit több különálló cég nyújtani tud, de 1 nagy, átlátható, egyben tartott és komoly közösséget mozgató cég nem? Ez a felállás a tisztességes, egyetlen cégben történő logikus terjeszkedést kőkeményen megbünteti, miközben a limitek kijátszását mesterségesen kikényszeríti és jutalmazza.

Hangsúlyoznám, hogy nem ellenségeskedni akarok, de amikor valaki PP-t és tízmilliókat költ egy funkcióra, amit a szerver felkínál, és a tájékoztatás hiánya miatt okkal hiszi, hogy jó befektetést csinál, majd utólag egy mesterséges korláttal értelmetlenné teszik az egészet, akkor nagyon nehéz benyelni, hogy "ez így volt kitalálva".

A megoldásra is van egy konstruktív javaslatom:

Ha a 200-as limit célja az volt, hogy egy üres, frissen alapított cég ne kapjon rögtön végtelen címet, azt megértem. De akkor ne egy univerzális plafont húzzatok meg. A csomagok számát (a limiteket) kössétek a cég XP-jéhez, szintjéhez, vagy a heti teljesített kvótához. Aki aktív és dolgozik a cégével, annak a rendszer arányosan adjon több címet. Így a nagy cégeknek és a sok slotnak újra lenne értelme, a játékosok motiválva lennének a munkára, a fantomcégekkel való kiskapuzás pedig értelmét vesztené.

Nagyon bízom benne, hogy a vezetőségi eszmecsere során ezeket a szempontokat és alternatívákat is figyelembe veszitek, és olyan megoldás születik, ami nem teszi semmissé a nagy cégekbe fektetett energiát, vagyont és közösségépítést.

Akkor tegyük tisztába a dolgokat, hogy ez az egész csomagszállító munka hogyan is épült volna fel már a legelején.

Az egész ötlet az enyém volt, hogy legyen egy fejlődős munka ami a játékosokat arra ösztönzi, hogy napi szinten feljárjanak és a saját kis cégüket építsék mint egy ets2-ben. Az egész úgy indult, hogy lesznek szintek ami az elején így is volt, azt hiszem 5 szint lett volna, az 5 szint úgy nézett volna ki, hogy alapból az első szinten a cég kap 10 szerződést szerződésenként kapnak címeket és ahány szerződés meg van kötve annyiszor szórzódik felfele a csomagmennyiség/nap és mindennap reggel 6 óra fele újra feltöltődik a csomagszám. Sajnos ez a dolog nem vált be, mivel nagyon keveset lehetett vele keresni ezért szinte teljesen kihasználatlanná vált volna egy idő után ez a csomagszállító munka. Ha ez a szintes megoldás maradt volna, akkor az 5 szinten ha emlékeim nem csalnak akkor 800-1000 csomag/nap lett volna a maximum amit ki lehetett volna vinni, de folyamatosan törtük a fejünket, hogy ez annyira monotonná vállna egy idő után, hogy a nagyon gyorsan meguntátok volna és Sentinel rengeteg belefektetett ideje kárba veszik ami nem annyira célszerű.

Majd jött egy újítás, és kivettük a szerződéseket jött az XP rendszer/heti kvóta stb stb... itt csúszott egy kis hiba a gépezetbe ami miatt most itt vagyunk.

A tájékoztatás elmaradása igen, ez egy banális hiba a részünkről, nem is fogok magyarázkodni és nem is akarok mert felesleges.
Egy ilyen szerver építése/fejlesztése elég sokoldalú sőt nagyon sok oldalú akár mint egy IRL cég építése sőt még lehet azon is túlmutat ha a vezetőségen belül egy emberre több feladat jut. A szervert mint mindenki tudja Bence kezdte el pár évvel ezelőtt fejlesztgetni ami kinőtte magát egy elég szép közösséggé, és a többi vezetőségi tag a saját szabadidejét próbálja úgy managelni, hogy a szerverre megfelelő idő jusson és ne legyenek ilyen problémák mint a jelenlegi.

Természetesen olyan megoldást akarunk találni ahol a nagy cégek ne szenvedjenek hátrányt és ne vesszen kárba a belefektetett IG és IRL pénz sem illetve idő.

• Kedvelés
Reactions: karton és dvnzillv
Status
Ez a téma nem fogad további válaszokat.